Bal

Bal

Bal Nedir?

Bal, oldukça kıymetli ve önemli bir besin kaynağı olarak hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Vücudumuza tepeden tırnağa faydaları saymakla bitmezken tadı ile de bizi mest eder. Öyle ki bir şeyin ne kadar tatlı olduğunu ifade ederken bile “bal gibi” diye tarif ederiz çoğu zaman. Üstelik doğal olarak üretilmesi, yüzlerce hatta binlerce yıldır insanlık tarihinde doğada var olması, balın sevilerek tüketilmesini sağlamıştır. Bu da onu, besin öğeleri arasında en üst sıralara taşımış ve yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası yapmıştır.

Arıların büyük uğraşlar sonucu, binbir zahmetle hazırladığı balın birçok kullanım alanı vardır. Yüzyıllardır gıda olarak kullanımının yanında ilaç olarak da sıkça tüketildiği bilinir. Hatta eski uygarlıklarda krem, merhem, diş macunu gibi alanlarda kullanıldığı çeşitli kaynaklarda yer alır. Kutsal metinlerde de adı sıkça geçen balın başka ürünlerle de karıştırılarak şifa için kullanıldığı ifade edilir. Günümüzde de şekere alternatif olarak kullanımıyla sıkça tercih edilen bal, sağlık konularında insan vücudunda yarattığı mucizelerle varlığını korumaya devam eder.

Her besinde olduğu gibi balın da aşırı tüketiminin zararlı olabileceği akıllarda tutulması gereken bir konudur. Bunun yanında balın kalitesine de dikkat etmek gerekir. Özellikle gerçek olmayan ya da katkılı balın sağlığımıza ciddi zararlar vermesi kaçınılmazdır.

Peki, bu kadar değerli ve önemli olan bal nasıl üretilir, hayatımızdaki varlığı nasıl şekillenir? Gelin ayrıntılara birlikte bakalım.

 

Bal Nasıl Üretilir?

 

Bal, meyve tomurcukları ve çeşitli çiçeklerde bulunan bitki özünün arılar tarafından toplanıp arıların kendine özgü enzimleriyle birleşerek peteklere yerleştirilen, doğal ve tatlı bir besin maddesidir. Toplayıcı arılar, bitkilerden topladıkları nektarı vücutlarının bir bölümünde saklar, daha sonra bu maddeyi kovandaki arılara aktarır. Kovandaki arılar da bu maddeyi vücutlarında işlemeye devam eder. İşleme süreci boyunca arıların salgıları nektarın yapısıyla etkileşime girer. Bu karışımın yapısındaki sakkaroz, işlemlerden geçerek basite şekerlere dönüşür. Arılar, peteklerde bulunan balın olgunlaşması için hızla kanat çırparak özel bir havalandırma sağlar. Ortalama birkaç günde olgunlaşma tamamlanır. Böylece bal, sofralarda tükettiğimiz kıvama ve tada kavuşur.

Olgunlaşma tamamlandıktan sonra arılar, petekleri bal mumu ile kaplar. Sonrasında bal hasadı adı verilen süreç başlar. Peteklerdeki mum, üreticiler tarafından sıyrılır ve ballar peteklerden süzülür. Süzülen ballar üretici tarafından paketlenir ve tüketime hazır hâle getirilir.

Arılar tarafından toplanan nektarlar balın rengini, tadını, kokusunu, lezzetini ve şeker dengesini etkiler. İyi ve kaliteli balın içeriğindeki nemin düşük olması gerekir.

Gerçek ve doğal balın sahip olduğu bazı özellikler vardır:

  1. Yoğun kıvamlı ve koyu renkte olmalıdır.
  2. Soğuk havada donması gerekir.
  3. Akışkan olmalı, kesik kesik akmamalıdır.
  4. Yenen bal, genzi yakmalı ve en az 15-20 saniye kadar damakta tadı kalmalıdır.
  5. Ateşle yakıldığında balın yanmaması gerekir.

Balın kimyasal yapısı içinde mineraller, enzimler, vitaminler, proteinler ve asitler bulunur. Bal içeriğinde başta potasyum, fosfor ve kalsiyum olmak üzere magnezyum, demir, sodyum, silisyum gibi mineraller; B1, B2, B3, B5, B6, C ve folik asit gibi vitaminler vardır. Balın yapısı içinde bulunan proteinler ise bitki kaynaklı olup çoğunlukla polenlerden gelir. Balın içeriğinde bulunan enzimler de balın tazeliğini ve yaşını bildirir. Ayrıca antioksidan özelliği taşıyan bitkilerden alınan nektar ile bu özellikler bala taşınır.

 

Balın Faydaları Nelerdir?

 

Bal, çok eski zamanlardan beri insan sağlığını destekleyen bir besin olmuştur. Geçmişte birçok uygarlıkta balın faydalarından, mucizevi etkilerinden, kullanım alanlarından önemle bahsedilir. Besin içeriği bakımından oldukça zengin olduğu için gıda olarak sıklıkla tüketilir. Antibakteriyel özelliği ile enfeksiyonlar, yanıklar, deri yaraları, sindirim sistemleri, kolesterol, göz ve daha birçok vücut bölümünün sağlığı için kullanılır. Bunların yanı sıra cilt bakımında krem, maske olarak, ağız ve diş temizliğinde, saç bakımında kullanıldığı bilinir.

 

Balın faydaları:

 

  • Bal, beyne faydalıdır, hafızanın güçlenmesine yardımcı olur, konsantrasyonu artırır.
  • Mideye iyi gelir, mide enfeksiyonlarına, hazımsızlığa, ülsere iyi gelir; mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılır, kabızlığa iyi gelir.
  • Bal, probiyotiktir.
  • Vücudun enerji ihtiyacını doğal olarak karşılanmak için ideal bir gıdadır.
  • İçeriğindeki vitaminler, mineraller ve proteinlerle insan vücuduna faydalı bir besin kaynağıdır.
  • Yapısında bulunan maddeler antioksidan etki sağlar.
  • Alerjiye iyi gelir.
  • Kolesterolü düzenler.
  • Bağışıklığı artırır, vücutta iltihap oluşumunu önler.
  • Boğaz enfeksiyonlarına ve öksürüğe iyi gelir.
  • Kanser hücrelerini yok ettiği için kanser tedavilerinde kullanılır.
  • Cilde iyi gelir, deriyi besler. Kepek oluşumunu önler, kaşıntıya iyi gelir.
  • Yanık tedavilerinde kullanılır.
  • Bal, diyabete iyi gelir.
  • Kan yapıcıdır, kansızlığa iyi gelir.
  • Kalp hastalarına faydalıdır, damarların açılmasını sağlar.
  • Romatizmal hastalıkları iyileştirir.
  • Ilık su ile karıştırılıp tüketildiğinde yağ yakımını hızlandırır, zayıflamaya yardımcı olur.
  • Diş ve diş etlerini bakteri ve mikroplardan korur ve arındırır. Ağız yaralarını iyileştirir.
  • Göze faydalıdır, kornea tabakasına iyi gelir, gözün görme gücünü artırır.
  • Bal, doğal bir ağrı kesicidir.
  • İdrar yollarını temizler,  iltihabı giderir.
  • Saçlara iyi gelir, besler, parlatır, uzatır.
  • Varis ve varis yaralarına sürülmesi iyi gelir.
  • Karaciğer fonksiyonunu güçlendirir.

 

Bal ile Yapılan Karışımlar Nelerdir?

 

Bal, sade ve doğal olarak tüketilebileceği gibi çeşitli karışımlarla da daha lezzetli, daha güçlü, daha şifalı bir hâlde tüketilebilir. Çok eski zamanlardan beri bal ile yapılan karışımların tarifleri bulunur. Günümüzde gastronominin de gelişmesiyle çok farklı, lezzetli karışımlar yapılır. Bunlardan bazılarını inceleyelim:

1. Ballı zencefil: Bir miktar balın içine taze zencefil ya da toz zencefil karıştırılarak tüketilebilir. Bu karışımın içine ılık su ve limon da karıştırılabilir. Boğaz rahatsızlıklarını gidermek için eski zamanlardan beri kullanılan bir karışımdır.

2. Ballı yoğurt: Bir kase yoğurdun içine iki yemek kaşığı balı ekleyip tüketebiliriz. Hem sağlıklı bir atıştırmalık hem de bağırsak ve metabolizmayı çalıştıran bir karışımdır.

3. Ballı nane: Bir kasede iki yemek kaşığı balın üzerine bir miktar kuru nane ve biraz ılık su ekleyerek kullanılabilir. Bu karışımın diyabet üzerinde iyileştirici etkisi vardır.

4. Ballı fındık ezmesi: Protein açısından zengin olan fındık ezmesi bal ile karıştırılarak doğal ve sağlıklı bir atıştırmalık elde edilebilir.

 

Ballı Fındık Ezmesi Nedir?

 

Ballı fındık ezmesi, fındık ezmesi ve balın birleşimi ile elde edilen sağlıklı, lezzetli ve oldukça faydalı bir karışımdır. Vazgeçilmez lezzetinin yanında vücuda enerji sağlar, kan basıncını dengeler. İçerdiği lif sayesinde besleyici ve doyurucudur.

Doğal ve sağlıklı bir ballı fındık ezmesinin kaynağı ise Macaw’dır. Macaw fındık ezmesi, bir fındık kreması değildir. İlave başka bir ürün içermez. Bu nedenle oldukça doğal ve sağlıklıdır. Macaw ballı fındık ezmesi, bu doğal fındık ezmesine %9 oranda doğal ve kaliteli bal eklenerek sunulur. Kahvaltıların en lezzetli konuğu, gün içerisinde ise enerji veren sağlıklı atıştırmalık olarak karşımıza çıkar. Özellikle kuru yemiş ezmelerini sevenler için ballı fındık ezmesi mutlaka denenmesi gereken bir üründür.

 

Macaw, ballı fındık ezmesinin en doğal, en sağlıklı hâli! Hadi, siz de bu eşsiz lezzetle hemen tanışın!

Etiketler: bal, fındık, ezme, macaw
Ağustos 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı